مریم جعفری ثانی؛ باب اله حیاتی؛ جواد نعمتیان؛ محمد قهرمان زاده
چکیده
با توجه به اقلیم خشک و پراکنش نامناسب بارش در ایران، کشاورزی پایدار منوط به استفاده صحیح و علمی از منابع آب است. در مطالعه حاضر تخصیص بهینه آب سد قلعه چای عجب شیر در بخش کشاورزی با کاربرد مدل برنامهریزی تصادفی بازهای دومرحلهای مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز محصولات منتخب منطقه (گندم، جو، سیبزمینی، پیاز، انگور، گردو، ...
بیشتر
با توجه به اقلیم خشک و پراکنش نامناسب بارش در ایران، کشاورزی پایدار منوط به استفاده صحیح و علمی از منابع آب است. در مطالعه حاضر تخصیص بهینه آب سد قلعه چای عجب شیر در بخش کشاورزی با کاربرد مدل برنامهریزی تصادفی بازهای دومرحلهای مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز محصولات منتخب منطقه (گندم، جو، سیبزمینی، پیاز، انگور، گردو، بادام و سیب) در سال 95-1394 از سازمان آب منطقهای و جهاد کشاورزی استان آذربایجانشرقی و در مواردی از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان به صورت نمونهگیری تصادفی ساده گردآوری گردید و الگوریتمهای لازم برای حل مدل، در بسته نرمافزاری GAMS نوشته شد. نتایج مدل برنامهریزی تصادفی بازهای دو مرحلهای نشان داد که در صورت استفاده از روش بهینهسازی، در سطح جریان کم مقدار آب تخصیصی برای همه محصولات به غیر از بادام صفر بوده و در سطح جریان متوسط فقط به سیبزمینی، پیاز، گردو، بادام و سیب، آب اختصاص مییابد. در سطح جریان زیاد کل نیاز آبی گیاهان تأمین شده و کمبودی وجود نخواهد داشت. برای جبران کمبود آب در سطوح مختلف جریان، کشاورز میتواند از منابع کمکی استفاده کند که با استفاده از مدل توسعه یافته برنامهریزی تصادفی بازهای دومرحلهای، آلترناتیوهای بهینه برای هر محصول ارائه گردیده است. با توجه به نتایج میتوان اظهار داشت با ارائه مدل بهینه، کشاورزان بهترین تصمیم ممکن را برای رسیدن به بیشترین سود اتخاذ میکنند و به سیاستگزاران بخش مدیریت منابع آب کمک میکند که در شرایط بحرانی از منابع آب به شکل بهینه استفاده کنند که در این صورت کمترین ناپایداری در استفاده از منابع آبی وجود خواهد داشت.
اسماعیل پیش بهار؛ محمد قهرمان زاده؛ مریم جعفری ثانی
چکیده
دستیابی به سطح قابل قبولی از رشد قیمتها از اهداف اصلی سیاستگذاران اقتصادی میباشد. با توجه به اهمیت مواد غذایی، اطلاعات مربوط به نحوه واکنش قیمت مواد غذایی به سیاستهای پولی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا اخیراً تاکید بر استفاده از مدلهایی است که در آنها طیف گسترده ای از اطلاعات اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرند. ...
بیشتر
دستیابی به سطح قابل قبولی از رشد قیمتها از اهداف اصلی سیاستگذاران اقتصادی میباشد. با توجه به اهمیت مواد غذایی، اطلاعات مربوط به نحوه واکنش قیمت مواد غذایی به سیاستهای پولی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا اخیراً تاکید بر استفاده از مدلهایی است که در آنها طیف گسترده ای از اطلاعات اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرند. این امر با تکمیل کردن مدلهای سنتی VAR با استفاده از یک یا چند عامل امکان پذیر شده است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا از یک مدل خود رگرسیونی برداری عامل افزوده (FAVAR4) با مقیاس نسبتاً کوچک برای ارزیابی تأثیر سیاستهای پولی بر قیمت مواد غذایی استفاده شود. برای این منظور با توجه به دسترس بودن متغیرها، 31 متغیر اقتصاد کلان در دوره های زمانی 1: 1367 تا 4: 1387 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان داد که شوک نقدینگی بر شاخص مواد غذایی حدوداً تا ده فصل بعد واکنش خاصی نشان نداده امّا پس آن باعث نوسان فزاینده ای بر قیمت مواد غذایی خواهد داشت به طوری که در بلندمدت به تعادل نمیرسد. بنابراین واردکردن شوک پولی به این سیستم در درازمدت منجر به ایجاد نوسانات ناپایداری خواهد شد و بطور سیکلی نوسان مییابد که این نوسانات در طول زمان افزایش مییابد. بطوریکه حول مقدار تعادل مرتبأ افزایش و کاهش نشان میدهد.