با همکاری انجمن اقتصاد کشاورزی ایران
اقتصاد کشاورزی
واکاوی مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر امنیت آبی کشاورزی در استان مازندران

فاطمه رزاقی بورخانی؛ طاهر عزیزی خالخیلی؛ علی اکبر براتی

دوره 38، شماره 3 ، مهر 1403، ، صفحه 294-279

https://doi.org/10.22067/jead.2024.87497.1260

چکیده
  با توجه به محدود بودن منابع آب شیرین و تجدیدشونده در جهان، کمبود منابع آب از جمله بزرگترین مسائل پیش روی بشر است که منجر به افزایش مخاطرات مرتبط با آب شده است. بحران منابع آب با کاهش سطح تولید بر امنیت غذایی تأثیر منفی می‌گذارد. بخش کشاورزی به‌دلیل افزایش تولید و وابستگی زیاد به منابع آبی در دهه­های اخیر تحت تأثیر تغییرات اقلیمی ...  بیشتر

اقتصاد کشاورزی
کاربرد الگوی بهینه‌سازی یکپارچه اقتصادی- هیدرولوژیکی در مدیریت منابع آب حوضه آبریز قره‌سو با هدف حفظ تالاب و امنیت غذائی

فاطمه مزرعه؛ حمید امیرنژاد؛ علیرضا نیکوئی

دوره 36، شماره 1 ، فروردین 1401، ، صفحه 17-35

https://doi.org/10.22067/jead.2022.70539.1049

چکیده
  در سال‌های اخیر مسأله تغییر اقلیم و گرمایش جهانی از طریق کاهش میزان بارش منجر به افزایش فراوانی و شدت خشکسالی و کمیابی آب در مناطق مختلف جهان ازجمله ایران شده است. بررسی میزان آبدهی سالانه رودخانه‌های واقع در حوضه آبریز قرسو (استان گلستان) نشان داد این حوضه نیز در سال‌های اخیر با پدیده خشکسالی مواجه بوده و ازآنجاکه بخش اعظم آب مورد ...  بیشتر

اقتصاد کشاورزی
مصرف مواد مغذی، تنوع و امنیت غذایی در دهک‌های درآمدی استان تهران

محسن رفعتی؛ مهدی شعبان زاده؛ ابراهیم جاودان

دوره 35، شماره 2 ، تیر 1400، ، صفحه 147-160

https://doi.org/10.22067/jead.2021.69156.1019

چکیده
  شتاب بالای تورم در یک دهه گذشته، هزینه‌ی زندگی را در کلان‌شهر تهران با افزایش مواجه ساخته است. گزارش برنامه جهانی غذا (WFP) نشان می­دهد استان تهران در مقایسه با سایر استان‌های ایران بالاترین میزان نابرابری رفاه را دارد و بخش قابل‌توجهی از جمعیت استان تنها سیری شکمی دارند. این مسئله سبب شده تا ابتلا به کوتاهی قد، بیماری‌های قلبی ...  بیشتر

کاربرد شبکه بیزین در بررسی تأثیر بهره‌وری کشاورزی و محیط کسب‌وکار بر شاخص تولید غذا (امنیت غذایی) در ایران

سمیه نقوی؛ عباس میرزایی

دوره 34، شماره 2 ، تیر 1399، ، صفحه 163-177

https://doi.org/10.22067/jead2.v34i2.86033

چکیده
  امنیت غذایی، یکی از محورهای رشد و توسعه اقتصادی و از اهداف مهم هر کشور محسوب می­شود. با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در امنیت غذایی، در این مطالعه، با استفاده از شبکه بیزین به بررسی تأثیر بهره­وری کشاورزی و محیط کسب و کار بر شاخص تولید غذا در ایران در دوره زمانی 1381-1396 پرداخته شد. نتایج نشان داد متغیرهای بهره­وری کشاورزی و محیط کسب ...  بیشتر

تحلیل عوامل مؤثر بر ریسک تولید گندم در ایران

آذر هاشمی‌نژاد؛ عباس عبدشاهی؛ منصور غنیان؛ بهمن خسروی‌پور

دوره 33، شماره 4 ، دی 1398، ، صفحه 329-338

https://doi.org/10.22067/jead2.v33i3.66850

چکیده
  یکی از مهم­ترین زنجیره­های غذایی کشور که نقش مهمی در امنیت غذایی جامعه دارد، زنجیره تأمین نان می­باشد. تولید گندم به عنوان حلقه آغازین این زنجیره نقش مهمی در بهبود عملکرد آن دارد. همچنین گندم یکی از محصولات استراتژیک کشور بوده است که از نظر ارزش غذایی، دارای اهمیت بسیار بالایی بوده و از مهم­ترین و پرمصرف­ترین محصولات کشاورزی می­باشد. ...  بیشتر

برآورد امنیت غذایی در استان کرمانشاه با تأکید بر شاخص FSI

آزاد خانزادی؛ محمد شریف کریمی؛ نعیم شکری

دوره 32، شماره 1 ، فروردین 1397، ، صفحه 69-82

https://doi.org/10.22067/jead2.v32i1.68939

چکیده
  نقش تغذیه در سلامت، افزایش کارایی، یادگیری انسان‌ها و ارتباط آن با توسعه اقتصادی در پژوهش‌های وسیع جهانی به اثبات رسیده است و بررسی وضعیت امنیت غذایی کشورها در دهه کنونی به دلیل نقش برجسته آن در شکوفایی و باروری سرمایه انسانی هر کشوری حائز اهمیت می‎باشد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، در نقشه جهانی امنیت غذایی، کشور ایران جزو مناطق ...  بیشتر

تغییرات امنیت غذایی ناشی از سیاست حذف یارانه انرژی در بازار گوشت ایران

فاطمه فتحی؛ محمد بخشوده

دوره 30، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 1-9

https://doi.org/10.22067/jead2.v30i1.42324

چکیده
  اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ی انرژی، بخش دام و طیور را که سهم زیادی از مصرف انرژی در بخش کشاورزی ایران را به خود اختصاص داده است تحت تأثیر قرار خواهد داد. در این مطالعه به بررسی اثرات سیاست افزایش تدریجی قیمت حامل های انرژی، بر امنیت غذایی خانوارها پرداخته شد. سناریوهای مختلف افزایش قیمت حامل های انرژی در بازارهای عمودی و افقی گوشت ...  بیشتر

بررسی اثر سیاست‌های پولی بر قیمت غذا در ایران

مهدی اعظم‌زاده شورکی؛ صادق خلیلیان

دوره 24، شماره 2 ، تیر 1389

https://doi.org/10.22067/jead2.v1389i2.3933

چکیده
  تهیه مواد غذایی برای جمعیت در حال رشد، تامین امنیت غذایی، افزایش تولید و افزایش درآمدهای ارزی از مهترین هدف‌های برنامه‌ای هر کشور محسوب می‌شود و سیاست‌های پولی از جمله ابزارهایی است که به طور مستقیم و غیر مستقیم بر روی قیمت غذا و متغیر‌های عمده کشاورزی تاثیر می‌گذارد. در این تحقیق از تحلیل سری‌های زمانی برای بررسی تاثیر سیاست‌های ...  بیشتر