اقتصاد کشاورزی
تکتم محتشمی؛ محدثه توکلی
چکیده
اجرای سیاستگذاریهای مناسب بهمنظور غلبه بر عدم امنیت غذایی یکی از ارکان شکوفایی اقتصادی کشورها میباشد. تصمیمات اقتصادی که پارامترهای کلان اقتصاد را تغییر میدهد، میتواند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم بر تولید و قیمت مواد غذایی اثرگذار بوده و امنیت غذایی را تحت تأثیر قرار دهد. از اینرو، دستیابی به درکی روشن از چگونگی تأثیر ...
بیشتر
اجرای سیاستگذاریهای مناسب بهمنظور غلبه بر عدم امنیت غذایی یکی از ارکان شکوفایی اقتصادی کشورها میباشد. تصمیمات اقتصادی که پارامترهای کلان اقتصاد را تغییر میدهد، میتواند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم بر تولید و قیمت مواد غذایی اثرگذار بوده و امنیت غذایی را تحت تأثیر قرار دهد. از اینرو، دستیابی به درکی روشن از چگونگی تأثیر سیاستهای کلان اقتصادی بر ابعاد مختلف امنیت غذایی در کشور میتواند به ارائه راهکارهایی برای بهبود شاخص امنیت غذایی بیانجامد. در این مطالعه یک چارچوب معادلات همزمان بهمنظور بررسی ارتباط سیاستهای پولی و مالی با تولید و قیمت مواد غذایی در کشور ارائه شده است. در این خصوص با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته، معادلات رفتاری مربوطه بهطور مجزا با بکارگیری اطلاعات سالهای 1357-1397 برآورد شده و سپس مدل بصورت یک سیستم معادلات با بکارگیری روش گاوس سایدل اجرا شده است. در ادامه، شبیهسازی سناریوهای مختلف برای بررسی اثر تغییرات در نرخ بهره، حجم پول و سرمایهگذاری عمومی دولت بر ابعاد مختلف امنیت غذایی صورت گرفت. نتایج نشان داد، سرمایهگذاری دولتی در بخش کشاورزی و مخارج سرمایهگذاری عمومی دولت، بوسطه موجودی سرمایه، اثر مثبتی بر تولید غذا اعمال میکنند. همچنین تغییرات در نرخ بهره اثر کمی بر تولید غذا دارد اما اثرات منفی قابل ملاحظهای بر قیمت مواد غذایی خواهد داشت و در مجموع، تصمیمات سیاست پولی منجر به افزایش در قیمتهای غذایی همراه با کاهش در تولید غذا بواسطه تقاضا برای پول و سرمایهگذاری خصوصی میشود. لذا اجرای این سیاستها باید با دقت بیشتری صورت گیرد تا حداکثر منفعت را برای تشویق کشاورزان به افزایش تولید و لذا تأمین امنیت غذایی برای مصرفکنندگان به دنبال داشته باشد.
ملیحه شیبانی نوقابی؛ فاطمه رستگاری پور؛ تکتم محتشمی
چکیده
بررسی وضعیت امنیت غذایی جامعه و شناسائی متغیرهای تعیین کننده آن بویژه در مناطق روستایی، اهمیت بسزائی دارد. تحقیق حاضر با هدف تحلیل وضعیت تنوع غذایی خانوارهای روستایی استان خراسانرضوی انجام گرفت. برای این منظور از دو شاخص بری و شمارش گروههای غذایی برای بررسی تنوع غذایی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه خانوارهای روستایی ...
بیشتر
بررسی وضعیت امنیت غذایی جامعه و شناسائی متغیرهای تعیین کننده آن بویژه در مناطق روستایی، اهمیت بسزائی دارد. تحقیق حاضر با هدف تحلیل وضعیت تنوع غذایی خانوارهای روستایی استان خراسانرضوی انجام گرفت. برای این منظور از دو شاخص بری و شمارش گروههای غذایی برای بررسی تنوع غذایی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه خانوارهای روستایی استان خراسانرضوی در سال 1398 میباشد که با استفاده از فرمول کوکران 400 خانوار براساس روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب و دادههای موردنیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه استخراج گردید. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین شاخصهای تنوع غذایی شمارش گروههای غذایی و بری در منطقه به ترتیب برابر با 08/6 و 83/0 بود و خانوارها از نظر مصرف تعداد گروههای غذایی در سطح متوسط تنوع غذایی و از نظر سهم مصرف گروههای غذایی در سطح متوسط رو به پائین تنوع غذایی میباشند. سپس عوامل مؤثر بر سهم برابر گروههای غذایی با بهرهگیری از شاخص بری و مدل لاجیت ترتیبی تعیین شد. همچنین نتایج حاصل از لاجیت ترتیبی نشان داد که متغیرهای جنسیت، تحصیلات، وضعیت مسکن، هزینه ماهیانه غذا، شاخص قدرت خرید خانوار، شاخص آگاهی، دسترسی به بازار و کمکهای غذایی در جهت مثبت و متغیرهای سن، فاصله تا مراکز خرید و شاخص تورم موادغذایی در جهت منفی بر سطح تنوع غذایی (سهم برابر گروههای غذایی) خانوار تأثیرگذار میباشند.