بررسی تأثیر تغییرات آب و هوایی و شاخص قیمت مواد غذایی بر امنیت غذایی خانوارهای شهری ایران

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، ایران

2 دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

3 دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران

چکیده

ناامنی‌غذایی یک چالش اساسی برای تمامی افراد به‌ویژه فقرا در جهان است. از این‌رو دولت‌ها درصدد اجرای سیاست‌های مختلف در جهت پایداری امنیت غذایی خانوارها هستند. در این بین کشورهایی همچون ایران به‌دلیل شرایط اقتصادی ناپایدار و تغییرات آب و هوایی شدید (نوسان در بارش و خشکسالی‌های متوالی) شاهد امنیت غذایی پرنوسانی برای خانوارها هستند. برای پایداری در امنیت غذایی کشورهای درحال‌توسعه ازجمله ایران، انجام مطالعات مختلف در جهت شناسایی عوامل اثرگذار بر امنیت غذایی حائز اهمیت است. از این‌رو در مطالعه پیش‌رو با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه‌های گسترده و آمار و اطلاعات دوره زمانی 1369-1398 به بررسی تأثیر تغییر آب و هوا و شاخص قیمت مواد غذایی به همراه متغیرهای درآمد سالانه خانوار و رشد نرخ ارز آزاد بر امنیت غذایی خانوارهای شهری ایران پرداخته شد. از شاخص AHFSI برای متغیر امنیت غذایی خانوار استفاده شد و مقدار آن تا سال 1398 برآورد گردید. نتایج نشان داد که در کوتاه‌مدت و بلندمدت شاخص قیمت مواد غذایی، وقفه سوم تغییر آب و هوا، نرخ بازار آزاد و متغیر مجازی هدفمندی یارانه دارای اثر منفی و معنادار و متغیر درآمد سالانه خانوار نیز اثر مثبت و معنادار بر امنیت غذایی خانوار شهری ایران است. همچنین در هر سال 42/0 درصد از عدم تعادل یک دوره امنیت غذایی خانوارهای شهری ایران در دوره بعد تعدیل می‌شود. در نتیجه پیشنهاد می‌شود با توجه به نتایج مطالعه حاضر، راهبردهای انتخابی باید برای رفع اثرات نامطلوب تغییرات آب و هوا و ناامنی غذایی تمرکز کنند. آموزش و تقویت باور عمومی نسبت به تغییر آب و هوا و بحران آب، تدوین برنامه و سیاست‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت ویژه مدیریت منابع آب تحت شرایط تغییر آب و هوا می­تواند موثر باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


  1. Ahmadzade, S.S., Kavand, H., Sargazi, A., & Sabohi, M. (2012). Determination the efficiency of rice farmers using Data Envelopment Analysis approach. Journal of Operational Research and its Applications (Applied Mathematics) 9(3): 63-76. (In Persian with English abstract)
  2. Alem, Y., & Söderbom, M. (2012). Household-level consumption in urban Ethiopia: the effects of a large food price shock. World Dev. 40(1): 146–162. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2011.04.020.
  3. Amolegbe, Kh., Upton, J., Bageant, E., & Blom, S. (2021). Food price volatility and household food security: Evidence from Nigeria. Food Policy 102061. (In Press) https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2021.102061.
  4. Azizi,, Mehregan, N., & Yavari, G. (2016). The Impact of supportive policies and targeted subsidies on urban households’ food security index in iran. The Journal of Planning and Budgeting 21(2): 95-116. (In Persian with English abstract). http://dorl.net/dor/20.1001.1.22519092.1395.21.2.1.1.
  5. Bigman, D. (1993). The Measurement of Food Security in Developing Countries. CAB International, Wallingford, PP. 238-251.
  6. Bocchiola, D., Brunetti, L., Soncini, A., Polinelli, F., & Gianinetto, M. (2019). Impact of climate change on agricultural productivity and food security in the Himalayas: A case study in Nepal. Agricultural systems 171: 113-125. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.01.008.
  7. FAO. (2015). Climate change and food security: risks and responses.
  8. FAO. (2019). http://www.fao.org
  9. Frimpong Magnus, J., & Oteng-Abayie, E.F. (2006). Bounds testing approach: an examination of foreign direct investment, trade, and growth relationships. Am. J. Appl. Sci. Forthcoming.
  10. Gezimu Gebre,, & Rahut, D. (2021). Prevalence of household food insecurity in East Africa: Linking food access with climate vulneralibity. Climate Risk Management 33: 1-15. https://doi.org/10.1016/j.crm.2021.100333.
  11. Gohar, A., & Cashman, A. (2016). A methodology to assess the impact of climate variability and change on water resources. Food security and economic welfare. Agricultural Systems 147(C): 51-64. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.05.008.
  12. Karimi, V., Karami, E., & Keshavarz, M. (2018). Climate change and agriculture: Impacts and adaptive responses in Iran. Journal of Integrative Agriculture 17(1): 1-15. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61794-5.
  13. Khodadad Kashi, F., & Heidari, K. (2004). The Estimation of food security level of Iranian households based on AHFSI index. Quarterly Journal of Agricultural Economics and Development 48: 155 -166. )In Persian(
  14. Karbasi, A., & Mohammadizade, S.H. (2018). Effective Factors on Food Security with emphasis on the role of agricultural sustainability in Iran. The Fist National Student Conference of Iranian Agricultural Economics.
  15. Mehrabi, H., & Owhadi, A. (2014). Investigation of Effective Factors on Food Security in Iran. 8(Special Issue): 111-121. (In Persian with English abstract)
  16. Mekonnen, A., Tessema, A., Ganewo, Z., & Haile, A. (2020). Climate change impacts on household food security and adaptation strategies in southern Ethiopia. Food and Energy Security 9(4):1-14. https://doi.org/10.1002/fes3.266.
  17. Mohammadi,, & Eydizadeh, SH. (2014). Econometric Time series with Eviews software (theory and application). Nashre Elm, Tehran. )In Persian(
  18. Mohammadi, R. (2014). The effects of food prices on food security in Iran during the period 1980-2010. Master Thesis of Economics, agriculture economic, University of Tehran. Karaj payame Noor University. )In Persian(
  19. Pesaran, M.H., & Shin, Y. (1996). Cointegration and speed of convergence to equilibrium. Journal of Econometrics 71: 117- 143. https://doi.org/10.1016/0304-4076(94)01697-6.
  20. Pesaran, M.H., & Pesaran, B. (1997). Working with Microfit 4.0: Interactive Econometric Analysis. Oxford University Press, Oxford.
  21. Pesaran, M.H., & Shin, Y. (1999). An Autoregressive Distributed Lag Modeling Approach to Cointegration Analysis. In: Str¯m, S. (Ed.), Econometrics and Economic Theory in the Twentieth Century: The Ragnar Frisch Centennial Symposium. Cambridge University Press, Cambridge.
  22. Pesaran, M.H., Shin, Y., & Smith, R.J. (2001). Bounds testing approaches to the analysis of level relationships. Journal Apply Economics 16(3): 289–326. https://doi.org/10.1002/jae.616.
  23. Pinstrup-Andersen, P., Pandya-Lorch, R., & Rosegrant, M.W. (1999). World food prospects: Critical issues for the early twenty-first century. International Food Policy Research Institute (IFPRI), Series number 29.
  24. Sen,K. (1976). Poverty: An ordinal approach to measurement, Econometrical 44: 219-231. https://doi.org/10.2307/1912718.
  25. Ticci, E. (2011). Can inflation be a good thing for the poor? Evidence from Ethiopia. Development in Practice 21(4–5): 629–641. https://doi.org/10.1080/09614524.2011.562877.
  26. Salem, J. (2017). Study of Relationship between Food Security with Urban Population and Development Plans in Iran. Economic Modeling 10(36): 125-140.
  27. Sheibani, M., Bostan, Y., Fatahiardakani, A., & Rezvani, M. (2019). Investigation food security and its effective factors in Sabzevar villages. Conference on food safety and production prosperity, Ferdosi university of Mashhad.
  28. Wossen, T., & Berger, T. (2015). Climate variability, food security and poverty: agent-based assessment of policy options in Northern Ghana. Environment Science Policy 47: 95–107. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2014.11.009.
  29. Wossen, T., Berger, T., Haile, M.G., & Troost, C. (2018). Impacts of climate variability and food price volatility on household income and food security of farm households in East and West Africa. Agricultural Systems 163:7-15. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.02.006.
CAPTCHA Image