نوع مقاله : مقالات پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه تهران
چکیده
امنیت غذایی در ایران رابطه تنگاتنگی با گندم، نان و ضایعات مربوط به آن دارد. بررسی الگوی مصرف مواد غذایی در استان های مختلف کشور نشان می دهد که نان عمده ترین گروه غذایی تامین کننده انرژی و پروتئین دریافتی روزانه می باشد. بنابراین این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل موثر بر ضایعات نان در بهار است. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و پیمایشی است که با استفاده از پرسشنامه داده های لازم از مصرف کنندگان در سطح شهرستان بهار از استان همدان بوده است. پس از تدوین پرسشنامه ها و تعیین روایی و اعتبار پرسشنامه (آلفای کرونباخ برابر با 78/0)، با استفاده از پیش آزمون حجم نمونه برآورد گردید. نهایتا 150 نفر به روش نمونه گیری تصادفی از صف نانوایی ها انتخاب و پرسشنامه ها به روش مصاحبه حضوری تکمیل گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 و روش تحلیل عاملی برای شناسایی و تلخیص عوامل تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل توصیفی نشان داد کافی نبود نظارت بر کار نانوایی ها، واقعی نبودن قیمت آرد تحویلی و پایین بودن مهارت و تخصص کارگرهای نانوایی از دیدگاه پاسخگویان از مهم ترین عوامل موثر بر افزایش ضایعات نان در جامعه است. همچنین نتایج تحلیل عاملی پنج عامل فنی مربوط به زنجیره تولید و پخت، عامل فرهنگی، عامل اقتصادی، عامل مصرف و عامل حاکمیتی جمعا با تبیین واریانس 62 درصد بر ضایعات نان شناسایی و استخراج نمود. یافته های این پژوهش می تواند برنامه ریزان و عوامل دست اندرکار مربوطه در تدوین راهکارهای کاهش ضایعات نان یاری نماید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Factors Affecting On Bread Waste In Bahar County
نویسندگان [English]
- K. Naderi Mahdei
- M. Aazami
- H. Fathi
Department of Agricultural Extension & Education, Department of Agricultural Extension & Education, Faculty of Agriculture, University of Tehran
چکیده [English]
Food security in Iran has closely relation with wheat and flour and its waste. The study of food pattern in the Iran provinces shows that bread is the major source of calorie and protein in the country daily diet. The main purpose of this study was to analyze factors, affecting bread wastes in the Bahar county in the Hamedan province. The research was conducted based on the applied-descriptive. Data were collected by survey method and questionnaire. The research instrument was questionnaires that validity was confirmed by a panel of faculty members. Reliability was measured by Cronbachs' alpha. The coefficient at α=0.78 was considered acceptable. Using random sampling , the sample size was measured 150 based on the Cochran formula. SPSS16 software and factor analysis method was used for data analyzing. According to the findings of descriptive analysis, factors such as weak monitoring in the bakeries, low price of flour and low skill and experiences of workers were the major causes of bread wastes. Also results of factor analysis were extract five factors affecting on bread waste. The realized factors were technical factor related to production and bake, cultural factor, economical factor, consuming factor and governmental factor that explained 62 percentage of variation of waste. The study findings are useful to design appropriate strategies aimed at reducing bread wastes.
کلیدواژهها [English]
- Bread
- Bread wastes
- Effective Factors
- Socio-economic factors
- Technical factor
ارسال نظر در مورد این مقاله