بررسی میزان کارایی و بهره وری انرژی در تولید گوجه فرنگی(مطالعه موردی: شهرستان مرند)

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

2 گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

3 ناظر گوجه فرنگی شهرستان مرند

چکیده

چکیده
هدف این مطالعه تعیین میزان انرژی ورودی و خروجی در تولید گوجه فرنگی درسطوح مختلف کشت گوجه فرنگی می باشد. داده های مورد نیاز از طریق مراجعه حضوری و تکمیل 140 پرسش نامه از گوجه فرنگی کاران روستاهای مختلف شهرستان مرند به دست آمد. نتایج نشان داد که میزان انرژی مورد نیاز برای تولید گوجه فرنگی در منطقه، 2/65 گیگاژول در هکتار است که از این میزان حدود 51 درصد سهم کودهای شیمیایی و 21 درصد سهم آب مورد نیاز برای آبیاری می باشد. کارایی (نسبت) انرژی و بهره وری انرژی به ترتیب برابر با 6/0 و 74/0 کیلوگرم بر مگاژول به دست آمد. سهم انرژی تجدید پذیر از کل انرژی ورودی 9/30 درصد بود در حالیکه سهم انرژی تجدیدناپذیر 1/69 درصد بود. همچنین نتایج نشان داد که مزارع متوسط در نسبت انرژی و بهره وری انرژی موفق تر بودند. با توجه به یافته ها پیشنهاد می شود که مدیریت بهتر مصرف انرژی مانند استفاده از کود های دامی بجای کود های شیمیایی، استفاده صحیح از ماشین آلات و اصلاح سیستم کشت می تواند کارایی انرژی را در منطقه بهبود ببخشد.

واژه های کلیدی: بهره وری انرژی، کارایی (نسبت) انرژی، گوجه فرنگی

عنوان مقاله [English]

Determination of Energy Use Efficiency and Productivity in Tomato Production

نویسندگان [English]

  • M. Raei Jadidi 1
  • M. Homayounifar 2
  • M. Sabouhi Sabuni 1
  • V. Kheradmand 3
1 , Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, University of Zabol
2 Department of Economics, Faculty of Administrative and Economic Sciences, Ferdowsi University of Mashhad
3 Tomato Supervisor Connoisseur of Marand Region
چکیده [English]

Abstract
The aim of this study was to determine the input–output energy consumption in different levels of tomato production. The data used in the study were obtained from 140 tomato growers in different villages of Marand Township by using a face to face questionnaire. The results showed that the amount of energy consumed in tomato production was 65.2 GJha-1 which about 51% of this was generated by chemical fertilizers and 21% from water for irrigation. Energy ratio and productivity was found to be 0.59 and 0.74 KgMJ-1, respectively. About 30.9% of the total energy inputs were renewable while about 69.1% were non-renewable. The results showed that medium farms were more successful in energy use efficiency and productivity, too. It was concluded that energy use management by using livestock manure, proper using of machines and reform culture at farm level could be improved to give more efficient use of energy in region.

Keywords: Energy ratio, Energy productivity, Tomato

CAPTCHA Image