واکاوی فقر غذایی زنان روستایی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان بویراحمد

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه یاسوج

چکیده

هدف پژوهش حاضر واکاوی فقر غذایی زنان روستایی و عوامل مؤثر بر آن در روستاهای بخش مرکزی شهرستان بویراحمد است که در سال 1392 صورت پذیرفت. برای این منظور از روش تأمین انرژی غذایی و داده های جمع آوری شده از 195 زن روستایی در بخش مرکزی شهرستان بویراحمد استفاده به عمل آمد. یافته‌ها نشان داد با محاسبه فقر غذایی، حدود 31 درصد از زنان مورد مطالعه زیر خط فقر غذایی و 69 درصد بالاتر از آن قرار داشته و غیرفقیر محسوب می گردند. مقایسه میانگین وضعیت تحصیلات، اشتغال (سرپرست خانوار)، درآمد، تسهیلات بانکی، مالکیت و دارایی، پس انداز، مهارت اقتصادی، مشارکت اقتصادی، حمایت‌های دولت، نگرش همسر، خودکارآمدی، اعتماد به نفس، بهداشت جسمی، روحی و روانی در بین دو گروه زنان فقیر و غیرفقیر تفاوت معنی داری داشت. جهت بررسی دقت متغیرها در تفکیک دو گروه از تحلیل تشخیصی استفاده شد. مهم‌ترین متغیرهای متمایزکننده دو گروه شامل نگرش همسر، اعتماد به نفس، و خودکارآمدی بودند. این مدل حدود 7/87 درصد گروه‏بندی را به‌ طور صحیح پیش‌بینی نمود. از آن‏جایی که متغیر نگرش همسر در تفکیک دو گروه بسیار مؤثر بوده، می‌توان با آموزش‌های فرهنگی و اجتماعی به مردان روستایی، در جهت ارتقای منزلت زنان گام برداشت تا خودباوری و اعتماد به‏ نفس در میان آنان افزایش یابد. فزون بر آن، ایجاد چتر حمایتی که دربرگیرنده توزیع کالاهای غذایی، بیمه‌ی بیکاری و بازنشستگی، بیمه ی درمانی و توسعه‌ی خدمات آموزشی می باشد، برای زنان روستایی پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Analysis of Food Poverty of Rural Women in Villages of Central district of Boyer-Ahmad County

نویسندگان [English]

  • Z. Tavakoli Tabar
  • M. Ahmadvand
  • M. Sharifzadeh
Department of Rural Development Management, Faculty of Agriculture, Yasouj University
چکیده [English]

The findings revealed that about 31 percent of women were below and 69% were above the food poverty line. Comparison of averages of some variables including education status, employment (head of household), income, banking facilities such as credit and loans, property and assets, savings, economic skills, economic participation, government supports, husband's attitude, self-confidence, self-esteem, physical and mental healths showed that there are significant differences between poor and non-poor rural women. The discriminant analysis indicated that variables like husband attitude, self-confidence, and self-essteem correctly classified about 87.7 percent of rural women as poor or non-poor. Due to the husband's attitude had a significant role in differentiation of the two groups, the social and cultural education of rural men are recommended. Furthermore, the supporting sterategies that includes the distribution of food commodities, unemployment insurance and pensions, medical insurance and development of educational services for rural women is suggested.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Food poverty
  • Rural Development
  • Rural women
  • Boyer-Ahmad
CAPTCHA Image