کاربرد روش های برنامه ریزی ریاضی در تهیه جیره‌غذایی برای جوجه های گوشتی و مرغ های تخم گذار

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

حداقل کردن هزینه تولید برای میزان معینی از محصول از موضوعات کلیدی مدیران واحدهای کشاورزی و دامپروری می باشد. بخش عمده ی هزینه های یک واحد دامپروری (به‌طور متوسط 75 درصد) مربوط به روش های تغذیه و جیره غذایی دام و طیور است. به‌همین علت استفاده از روش هایی برای کاهش این هزینه، از جمله روش های برنامه ریزی ریاضی الزامی است. با توجه به این مهم، از این میان مدل برنامه ریزی خطی متعارف به عنوان چارچوب کار، مدل تقریبا بهینه به‌علت ایجاد گزینه های مختلف ترکیبات غذایی با اطمینان از سقف قیمت جیره حاصله و مدل خطی فازی برای پیدا کردن بهترین ترکیب مواد غذایی با حداقل هزینه ممکن برای جوجه های گوشتی و مرغ های تخم گذار در دوره رشد یعنی (11 تا 24 روزگی) و (7 تا 12 هفتگی) در سال 1389 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد جیره تهیه شده برای مرغ های تخم گذار ارزان تر از جیره جوجه های گوشتی است. جیره‌نویسی به روش فازی نسبت به برنامه ریزی خطی متعارف از طریق کاهش هزینه برای جوجه های گوشتی و مرغ های تخم گذار به ترتیب 6/0 و 7/0 درصد انعطاف جیره را افزایش داده است. کاهش هزینه در این دوره از رشد قابل توجه نیست و نسبت به الگو های برنامه ریزی خطی متعارف و تقریباً بهینه برتری چندانی نخواهد داشت. در پایان پیشنهاد می شود از همکاری کارشناسان تغذیه و متخصصان در امر برنامه ریزی به صورت تواماً استفاده شود تا جیره ای اقتصادی ارائه شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Application of Mathematical Programming Methods to provide Nutritious Ration for Broilers and Hens during Oviparous

نویسندگان [English]

  • A. Pourzanjani
  • M. Ghorbani
College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده [English]

Minimizing production costs for a certain amount of product is one of the main concerns for managers of agricultural and animal husbandry units. Much of the cost of a unit of livestock (almost 75%) is related to methods of nutrition and ration. Accordingly, using some methods to reduce costs, including methods of mathematical programming, is required. The Linear programming model was used as the study framework. The almost optimal model was used to cause a variety of options to ensure the price ceiling has been applied. The fuzzy linear model was used to find the best combination of foods with minimal cost for broilers and hens during oviparous in the growth period (11 to 24 days) and (7 to 12 weeks). The study conducted in 1389. The results showed that prepared ration for oviparous is cheaper than ration of broilers. Furthermore, the fuzzy linear model, in comparison with linear programming, reduced costs for producing broilers and oviparous. Reduction in the costs increased the ration flexibility by 0.6 and 0.7 percent for broilers and oviparous, respectively. However, cost reduction in this period of growth was not found remarkable and fuzzy model in comparison with MGA and LP presented little advantage. Ultimately, the study suggests that the simultaneous collaboration of experts in nutrition and experts in planning leads to economic ration.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Linear programming
  • Uncertain situation
  • Flexibility
  • Risk
  • FLP
  • NOLP
  • MGA
CAPTCHA Image