بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش کشت کلزا (مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی

2 مشهد

چکیده

چکیده
براساس آمارهای رسمی، تولید روغنهای خوراکی از منابع داخلی، تنها کمتر از 10 درصد نیاز مصرفی کشور را تأمین می‎کند و لذا همه ساله مقادیر چشمگیری چربی و روغن خوراکی خام و آماده با صرف هزینه‎های ارزی درخور توجهی وارد کشور می‎شود. طی سالهای گذشته کلزا بعنوان یک محصول جدید وارد سیستم کشت تعداد محدودی از کشاورزان در استان خراسان رضوی شده است. از آنجا که هدف دولتمردان طی سالهای آینده رسیدن به درصد بالایی از خود کفایی در زمینه روغن خوراکی است لذا توجه هر چه بیشتر به توسعه کشت دانه‎های روغنی بالاخص کلزا به دلیل درصد روغن بالا و کیفیت مطلوب آن‎، احساس می‌شود. در این مطالعه عوامل مؤثر بر پذیرش کشت کلزا در چارچوب الگوی لاجیت و با استفاده از داده‌های مقطع زمانی سال 1387 مربوط به 300 نفر از کشاورزان انتخاب شده به روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای در استان خراسان رضوی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای سطح زیر کشت آبی، میزان استفاده از توصیه‎های مروجین، ارتباط با کشاورزان کلزا‎کار، تاثیر کشت کلزا بر عملکرد غلات و سطح درآمد کشاورزان رابطه مثبت و معنی‎داری با کشت کلزا دارند.

واژههای کلیدی: کلزا، مدل رگرسیونی لاجیت، خراسان رضوی

عنوان مقاله [English]

Factors Influencing the Adoption of Rapeseed Cultivation (Case Study of Khorasan Razavi Province)

نویسندگان [English]

  • M. Mazhari 1
  • K. Parsapoor 2
1 Research Agricultural and Natural Resource Centre of Khorasan Razavi
2 Economic Department of Iranian Academic Centre for Education, Culture and Research, Mashhad
چکیده [English]

Abstract
According to official statistics, domestic production of edible oils provides only less than 10 percent of the country's consumption needs, and therefore every year a significant amount of crude and prepared edible oils and fats is imported to the country spending a considerable amount of foreign exchange. Over the past years rapeseed, as a new product, has been implemented by a limited number of farmers in Khorasan Razavi province. Since the authorities seek to achieve self-sufficiency in edible oils, more attention should be paid to developing oilseeds cultivation, especially rapeseed due to its high percentage of oil and its high quality. In this study, factors that influence the adoption of rapeseed cultivation were determined using Logit model. The study conducted in Khorasan Razavi province in 2008. Using two-stage random sampling, 300 farmers were selected for this study. It is concluded that the variables including area of irrigated cultivation, the extent at which farmers implement advisors ‘ recommendations, communication with farmers who cultivate rapeseed, influence of cultivating rapeseed on Grain yield and agricultural income have a significant contribution to rapeseed cultivation.
Keywords: Rapeseed, Logit Model, Khorasan Razavi

CAPTCHA Image