دانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823The Effect of Socio-Economic Dimensions on Deforestation: Application of Spatial Econometricsتأثیر ابعاد اقتصادی-اجتماعی بر جنگلزدایی: کاربرد اقتصادسنجی فضایی1151284196210.22067/jead.2022.17787.0FAحمید امیرنژادعلوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری0000-0002-4307-1146امیر مهرجوعلوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریمحمدهادی اسکندری نسبدانشگاه تربیت مدرسJournal Article20200613<span lang="X-NONE">In the second half of the twenty-first century, economic change, population growth and globalization were the main factors driving the deforestation in the South Asian countries. To identify the effects due to socio-economic factors affecting deforestation in such countries, this study applied the spatial econometrics model based on data from 18 selected countries for the period between 2005 and 2015. The spatial correlation tests were showing that ignoring the effects of spatial correlation cause bias in results. The results of the model also confirmed the environmental Kuznets curve hypothesis for the selected countries with a turning point of $ 5,107. Our findings illustrated that increasing GDP per capita in neighbouring countries through interregional mobility of inputs of production will increase deforestation in the target country. The increase in the exchange rate in neighbouring countries due to the increase in imports of forest products and the non-cutting of domestic forest resources will reduce deforestation in the target country. Increased population density and unemployment in neighbouring countries due to reduced job opportunities and increased migration to the target country, followed by increased demand for food and increased land demand, led to increased deforestation in the target country. Finally, increasing the human development index variable has reduced deforestation in the target country. However, changing this variable in neighbouring countries has not affected the deforestation of the target country. Therefore, in a world with increasing economic growth, it is suggested that to prevent deforestation by improving the human development index, eradicating the problem of unemployment, and eradicating poverty redouble efforts. As the results of this study showed, the population had a direct and significant effect on deforestation in selected countries. Due to the increase in population growth in different years, it is recommended that the population issue be given more attention by looking at the requirements of sustainable development to reduce environmental degradation, mainly deforestation. Because according to the results of this study, the lack of rapid population growth reduces deforestation in selected countries.</span>فعالیتهای انسان قرنهاست که منجر به تخریب جنگلها شده است. در قرن بیست و یکم، جنگلزدایی یکی از عوامل اصلی تغییرات آبوهوا بوده است؛ چراکه جنگلها از دلایل اصلی کاهش انتشار گازهای گلخانهای هستند. در نیمقرن گذشته کشورهای نیمه جنوبی قاره آسیا به دلیل تغییر ساختار اقتصادی، افزایش جمعیت و گسترش جهانیشدن، متحمل خسارتهای عظیمی از مناطق جنگلی شده است. بر همین اساس در این پژوهش، عوامل اقتصادی اجتماعی مؤثر بر تخریب جنگل با توجه به دادههای موجود در 18 کشور منتخب در نیمه جنوبی قاره آسیا بین سالهای 2005 تا 2015 با استفاده از اقتصادسنجی فضایی بررسی شد. نتایج آزمونهای همبستگی فضایی نشان داد که نادیده گرفتن اثرات همبستگی فضایی باعث خطای تخمین برازش میشود؛ همچنین نتایج برآورد مدل، فرضیه منحنی محیطزیستی کوزنتس برای کشورهای منتخب را با نقطه عطف 5107 دلار تأیید میکند. مطابق با یافتههای تحقیق، افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه در سایر کشورها از طریق تحرک بین منطقهای نهادههای تولید موجب افزایش جنگلزدایی در کشور مورد نظر میشود. افزایش نرخ ارز در سایر کشورها به دلیل افزایش واردات محصولات جنگلی از سایر کشورها و عدم قطع منابع جنگلی داخلی موجب کاهش جنگلزدایی در کشور مورد نظر میگردد. افزایش تراکم جمعیت و بیکاری در سایر کشورها به دلیل کاهش فرصتهای شغلی در سایر کشورها و افزایش مهاجرت به کشور مورد نظر و بهدنبال آن افزایش تقاضا برای غذا و افزایش تقاضای زمین باعث افزایش جنگلزدایی در کشور مورد نظر شده است. در نهایت افزایش متغیر شاخص توسعه انسانی باعث کاهش جنگلزدایی در کشور مورد نظر شده است؛ ولی تغییر این متغیر در سایر کشورها تأثیری بر جنگلزدایی کشور مورد نظر نداشته است؛ لذا در دنیایی با رشد اقتصادی فزاینده، پیشنهاد میشود بهمنظور تضمین جلوگیری از تخریب جنگلها در بهبود شاخص توسعه انسانی؛ ریشهکنکردن معضل بیکاری و ریشهکنکردن فقر تلاشها مضاعف گردد. همانطور که نتایج این مطالعه نشان داد جمعیت تأثیر مستقیم و معنیدار بر جنگلزدایی در کشورهای منتخب داشت و با توجه به افزایش رشد جمعیت در سالهای مختلف، پیشنهاد میشود به مسئله جمعیت با نگاه به الزامات توسعهی پایدار توجه بیشتری شود تا کاهش تخریب محیطزیست بهخصوص جنگلزدایی را به همراه داشته باشد. چراکه بر اساس نتایج این مطالعه عدم رشد سریع جمعیت موجب کاهش جنگلزدایی در کشورهای منتخب میگردد.https://jead.um.ac.ir/article_41962_86c4d3d7537d0f141f8b2e73e39c8858.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Effects of Water Resource Reduction on Employment in Agricultural and Non-Agricultural Sectors Based on the Social Accounting Matrixتاثیر کاهش آب بر اشتغال بخش کشاورزی و سایر بخشهای اقتصادی بر اساس جدول ماتریس حسابداری- اجتماعی1291413978910.22067/jead.2021.17795.0FAعباس پرورگروه اقتصاد کشاورزی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران0000-0001-5230-2455حمیدرضا میرزایی خلیل آبادیدانشگاه شهید باهنر کرمان0000-0002-9727-2779حسین مهرابی بشرآبادیگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران0000-0002-6169-8081محمدرضا زارع مهرجردیگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران0000-0003-4292-9988Journal Article20200720Water is one of the main basic resources for development and is the most significant factor in Iranian agriculture production. The agricultural sector has an important role in production, employment, and gaining exchange and drastically affects other sectors of the economy. The purpose of this study was to evaluate the effect of water resources` reduction on agricultural sub-sector and other sectors` employment. The employment data were collected from SAM, 2011 and the employment generated by the economic activities of the economic sectors and the contribution of each of these sectors to employment was examined. The service sector ranked first with 24.99% employment creation and agriculture ranked second with 19%. Construction, industry, commerce, and transportation sectors ranked third to sixth, with 82.4% of the total employed working in these six sectors. The results showed that with water resources reduction by 10, 20 and 30%, the total employment decreased to 416334, 769472 and 1044114 people, respectively. In agricultural sub-sectors, the highest decrease was in farming and horticulture subsectors with an average of 14.17%. According to the results, water saving technology was a solution to reach the major goals of agricultural development, especially for employment.آب یکی از منابع مهم پایهای برای توسعه کشور و مهمترین عامل تولید در کشاورزی ایران است. بخش کشاورزی نقش مهمی در تولید، اشتغال، کسب و تحصیل ارز داشته و بر روی سایر بخشهای اقتصادی تاثیر زیادی میگذارد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی تاثیر کاهش منابع آب بر اشتغال زیر بخشهای کشاورزی و دیگر بخشها میباشد. سهم هر یک از این بخش ها در ایجاد اشتغال مورد بررسی قرار گرفت. بخش خدمات، با ایجاد 99/24 درصد اشتغال در رتبه اول و بخش کشاورزی با 19 درصد اشتغال در رتبه دوم قرار دارند. نتایج نشان داد که در اثر کاهش آب به میزان 10، 20 و30 درصد، اشتغال کل به ترتیب به میزان 416334 ،769472 و 1044114 نفر کاهش پیدا میکند. در زیربخشهای کشاورزی، بیشترین کاهش در زیربخش زراعت و باغداری با میانگین 17/14 درصد دیده میشود. با توجه به نتایج حاصل، فناوری آب اندوز راهکاری مناسب برای دستیابی به هدفهای کلان توسعة کشاورزی به ویژه در زمینه اشتغال میباشد.https://jead.um.ac.ir/article_39789_c806b16838f1b29705bdf2e4800ae224.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Identification of the Leading Knowledge of the Agricultural Sector Using Key Technology Techniques and AHP in Kermanshah Province, Iranشناسایی دانشهای پیشران با کمک تکنیک فناوری کلیدی و تحلیل سلسلهمراتبی در استان کرمانشاه1431564057010.22067/jead.2021.69249.1021FAزهرا علی نژاداقتصاد، دانشکده اقتصاد و کارآفرینی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایرانسیدمحمدباقر نجفیگروه اقتصاد- دانشکده علوم اجتماعی- دانشگاه رازی- کرمانشاه ایران0000-0002-5813-1885جمال فتح اللهیگروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و کارآفرینی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران0000-0001-6790-3253نادر زالیگروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانJournal Article20210410The pattern of knowledge-based production has recently changed economic and social relations. If one wants to use the benefits of this pattern, they have to pay serious attention to the production, distribution, and dissemination of knowledge; in this regard, Leading Knowledge (LK) plays a vital role in developing areas. However, since government budgets have to be spent for public, especially for science and technology which are too expensive, it is impossible to experience the simultaneous advancement in all branches of knowledge. This qualitative and descriptive analysis adopts an applied approach, and tries to identify the LK of the agricultural sector in Kermanshah province, Iran. First, the initial list of LK and Analytic Hierarchy Process (AHP) method based on key technology techniques were prepared through reviewing documents and surveys, i.e. interviews and a panel of experts. In-depth and purposeful interviews were also adopted to extract experts’ opinions. Finally, data were analyzed by a panel of experts using the Analytic Hierarchy Process in Expert Choice (EC) software. The results showed that water engineering (0.223), horticultural Science (0.196), and biotechnology (0.138) were listed in order of priority in Kermanshah province. The results can be helpful in revising the educational policies of universities and research centers at the province level, allocating limited resources to the relevant government organziations, Agriculture Jihad and related research centers, and determining the policy of science and technology park and agricultural research centers at the national level.الگوی تولید دانشبنیان طی چند دهۀ اخیر تمام مناسبات اقتصادی و اجتماعی را دگرگون نموده است. دستیابی به مزایای این الگو، در گرو توجه جدی به تولید، توزیع و انتشار دانش است. یکی از اساسیترین و مهمترین پیشنیازهای تحقق الگوی تولید دانشبنیان به ویژه در مناطق در حال توسعه، انتخاب دانش پیشران است. ضرورت این انتخاب به محدودیتهای پیش روی جوامع برمیگردد. از سویی بودجههای دولتی با فشار فزایندۀ مخارج عمومی روبرو هستند و علم و فناوری هم به این بودجهها وابسته است و از سوی دیگر، هزینههای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف دانش به طرز سرسامآوری در حال افزایش است. بنابراین، پیشبرد همزمان تمام شاخههای دانش برای هیچ کشوری حتی جوامع پیشگام و توسعهیافته نیز، امکانپذیر نیست. مقاله حاضر با هدف شناسایی دانش پیشران بخش کشاورزی استان کرمانشاه انجام شده است. این پژوهش، از منظر روش پاسخ به سوال محوری تحقیق، کیفی و از منظر هدف، کاربردی است. در گام نخست، احصاء فهرست اولیۀ دانشهای پیشران و مدل سلسلهمراتبی معیارهای ارزیابی مبتنی بر تکنیک فناوری کلیدی با کمک دو روش اسنادی و نظرسنجی از خبرگان انجام شد. برای استخراج نظر خبرگان، از مصاحبههای عمیق و هدفمند، استفاده شد. در نهایت، تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق تکنیک تحلیل سلسلهمراتبی با کمک نرمافزار اکسپرت چویس، انجام شد. این مرحله به وسیلۀ پنل خبرگان اجرا شد. یافتههای پژوهش نشان میدهد رشته مهندسی آب با ضریب 233/0 اولویت نخست دانش پیشران استان کرمانشاه است. علوم باغبانی (196/0) و علوم مربوط به بیوتکنولوژی (138/0) نیز، در اولویت دوم و سوم، جای گرفتند. نتایج تحقیق برای بازنگری در سیاستگذاریهای آموزشی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی استان، تخصیص بهینه منابع محدود موجود در دستگاههای دولتی ذیربط (جهادکشاورزی و مراکز تحقیقاتی مربوطه) و همچنین تعیین خطمشی پارک علم و فناوری و مراکز رشد کشاورزی استان، میتواند مفید واقع شود.https://jead.um.ac.ir/article_40570_07b767d1fac4f5efa975c696437a30ed.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Meat Price Bubble in Iran: An Empirical Evidence from State‐Space Modelبررسی حباب قیمتی گوشت در ایران: کاربرد مدل فضا-حالت1571674196410.22067/jead.2022.72570.1083FAزینب شکوهیاقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیرازمحمد حسن طرازکاراقتصاد کشاورزی- دانشگاه شیرازJournal Article20211002Price bubbles and price fluctuations of agricultural products are important issues that can significantly affect the welfare of consumers and producers. Therefore, in this study, the price bubbles in three main protein products, i.e. lamb, beef, and chicken meats, were investigated by the state-space model based on the Kalman filter using monthly time series data on the price of selected protein products from June 2001 to November 2020. We considered barley, concentrate feed prices, broiler chicken, and corn prices as the main important inputs used for producing lamb, beef, and chicken meat production, respectively. Also, real exchange rate and real oil price were used in the model. The results showed the differences in structures making positive and negative price bubbles, period and number of occurrences and the collapse of the bubble during the sample period. Also, in contrast to chicken prices, we concluded the price bubble of lamb and beef, is not significant compared to the real prices. For chicken meat, the main cause of price bubbles was due to the disruption of the marketing process of agricultural products, the lack of transparency of information, and contradictory government interventions in the market. To deal with the problem, the implementation of aggregated market information through merging technologies in Information and Communication Technology could be considered an efficient tool as suggested. In addition, government intervention should be prioritized on reforming the market structure instead of controlling prices.حبابهای قیمتی و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی از چالشهای مهمی است که میتواند رفاه مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در این مطالعه، حبابهای قیمت در سه محصول پروتئینی اصلی، یعنی گوشت گوسفند، گوشت گاو و مرغ، با استفاده از مدل فضا-حالت بر اساس فیلتر کالمن با استفاده از دادههای ماهانه از سال 1380 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، به ترتیب قیمت جو، قیمت کنسانتره، جوجه یکروزه و ذرت را به عنوان نهادههای مهم مورد استفاده برای تولید گوشت گوسفند، گاو و مرغ در نظر گرفته شد. همچنین از نرخ واقعی ارز و قیمت واقعی نفت در مدل استفاده شده است. نتایج نشان دهنده تفاوت ساختارهای در حبابهای قیمتی مثبت و منفی، دوره و تعداد وقوع و فروپاشی حباب در موراد مورد مطالعه بود. همچنین بر خلاف قیمت مرغ، به این نتیجه رسیدیم که حباب قیمت گوشت گوسفند و گوساله نسبت به سطح قیمت قابل توجه نیست. در بازار گوشت مرغ علت اصلی حبابهای قیمتی را میتوان به دلیل اختلال در روند بازاریابی این محصولات، عدم شفافیت اطلاعات و دخالتهای متناقض دولت در بازار دانست. برای مقابله با این مشکل، پیادهسازی اطلاعات بازار بصورت تجمیع شده از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات میتواند ابزاری کارآمد در جهت حل چالش مذکور در نظر گرفته شود. علاوه بر این، مداخله دولت باید به جای کنترل قیمتها، اصلاح ساختار بازار باشد.https://jead.um.ac.ir/article_41964_a851206d69374d874f868f975bb00375.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Ranking of Important Indicators of Blockchain Technology for the Vegetable Oil Supply Chainرتبهبندی شاخصهای مهم فنآوری بلاکچین برای زنجیره تأمین روغن نباتی1691824161310.22067/jead.2022.71164.1092FAطاهره رنجبردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریسید مجتبی مجاوریاندانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری0000-0003-4821-1539سمیه شیرزادی لسکوکلایهدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساریزینب رفتنی امیریدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری0000-0001-5525-2764فواد عشقیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساریJournal Article20211210There are four interconnected markets, i.e. oilseeds, crude oil, meal and edible oil, in the vegetable oil supply chain. Nowadays, emerging tools in context of information and communication technologies (ICTs) have critical role to develop the supply chain. The purpose of this study is to identify and prioritize actors' preferences for using blockchain technology in the vegetable oil supply chain. For this purpose, we applied the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. We interviewed 15 experts, including scientific specialists from adjacent fields and actors in the vegetable oil supply chain, in 2021, to determine the weight of the pairwise comparison matrix. This study evaluated the leading indicators of management improvement, performance improvement, data security, transparency, traceability and visibility, as well as their sub-indicators. The calculation of final weight revealed the most relevance of sub-indices, i.e. increasing inter-organizational trust, compatibility and secure data compatibility, with value of 0.467, 0.043 and 0.043, respectively. The rest of the indicators were also ranked as data immutability, close relationship with suppliers, degree of privacy, forecasting, strategic planning capabilities, reduction of lead time and doing the order on time, respectively. The lack of trust between circles and actors is thus the most crucial obstacle and the largest potential for the new chain in the current supply chain. More training and knowledge of supply chain players on emerging technologies should be put on the agenda to achieve optimal supply chain management. Our results also suggested solutions for advocating for the planning and development of the required infrastructure for the implementation of blockchain technology in Iran.زنجیره تأمین روغن نباتی مشتمل بر چهار بازار به هم پیوسته می باشد. این بازارها شامل دانههای روغنی، روغن خام، کنجاله و روغن خوراکی میباشد. امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات یکپارچه در بهبود زنجیره تأمین نقش انکارناپذیری دارد. پذیرش هر فنآوری جدید بخش مهمی از توسعه آن میباشد. هدف از این مطالعه شناسایی و رتبهبندی ترجیحات بازیگران زنجیره تأمین روغن نباتی کشور نسبت به ویژگیهای فنآوری بلاکچین است. به این منظور از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. برای تعیین وزن ماتریس مقایسات زوجی، با 15 کارشناس متشکل از کارشناسان علمی از رشتههای مرتبط و همچنین کارگزاران زنجیره تأمین روغن نباتی در سال 1400 مصاحبه انجام گرفت. در این پژوهش، شاخصهای اصلی بهبود مدیریت، بهبود عملکرد، امنیت داده، شفافیت، ردگیری و پدیداری و زیرشاخصهای آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از محاسبه وزن نهایی نشان داد که زیرشاخصهای "افزایش اعتماد بین سازمانی"،"سازگاری"، "سازگاری دادههای ایمن" بهترتیب با وزنی معادل 4670/0، 0428/0 و 04282/0 بالاترین اهمیت را داشتند. همچنین شاخصهای "تغییرناپذیری دادهها"، "ارتباط نزدیک با تأمینکنندگان"، "سطح حریم خصوصی"، "پیشبینی"، "قابلیت برنامهریزی استراتژیک"، "کاهش زمان بازپرسازی" و "انجام به موقع سفارش" بهترتیب در ردههای بعدی قرار گرفتند. به این ترتیب مهمترین چالش در زنجیره عرضه فعلی و بهتزین فرصت برای زنجیره جدید عدم اعتماد بین حلقهها و فعالان میباشد. بهمنظور دستیابی به مدیریت بهینه زنجیره تأمین، پیشنهاد میشود آموزش و آشنایی بیشتر بازیگران زنجیره تأمین با تکنولوژیهای جدید و ویژگیهای آنها در دستور کار قرار گیرد. همچنین برنامهریزی و آمادهسازی زیرساختهای لازم جهت پیادهسازی فناوری بلاکچین در کشور پیشنهاد میشود.https://jead.um.ac.ir/article_41613_5e3ed1a6f1a314a32ee4d099e2cc9315.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Comparison of Single and Multiple Hypotheses Test of Aggregation the “Pulses” and “Sugar and Sugar Cubes” in Urban Areas of Iranمقایسه آزمون فرضیه انفرادی و چندگانه جمعپذیری انواع حبوبات و قند و شکر در مناطق شهری ایران1831954171910.22067/jead.2022.74061.1106FAابوالفضل محمودیدانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران0000-0002-7662-9812یداله آذرین فراقتصاد کشاورزی، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران0000-0002-8046-8169Journal Article20211210The main purpose of this study was to investigate the possibility of aggregation different types of pulses as well as sugar, using the single and multiple hypotheses test. The former hypothesis tests include Composite Commodity Theorem (Leontief and Hicks) and Generalized Composite Commodity Theorem (GCCT) and the latter hypothesis tests include the Bonferroni, Simes, Holm, and Hochberg procedures and the results of mentioned methods were compared. Data of the period 2006-2018 for this study were obtained from the Statistics Center of Iran..The results of multiple tests of Bonferroni, Simes and Hochberg for different types of pulses showed that with the exception of “mixed pea and bean”, other products can be aggregated into the group of Pulses. Also, based on the results of Bonferroni, Simes, Holm and Hochberg, different types of sugar can be aggregated into the group of Sugar. The results of the individual hypothesis test are not the same for different types of pulses and different types of sugar. In other words, according to Leontief method, the hypothesis of aggregate the different types of beans together was not confirmed, while according to Hicks method, this hypothesis was confirmed. Similarly, according to the Leontief method, the hypothesis of aggregate the different types of sugar together was rejected, while according to the Hicks method, this hypothesis was confirmed. The result of the GCCT showed that all types of pulses (except “other beans”) can be aggregated into the Pulses group. The types of sugar can also be aggregated into the Sugar group according to the generalized composite method. Based on the results, when the number of observations is low, the use of single tests and specifically the GCCT will not show the exactly same results, which confirms Davis (2003) finding that the GCCT does not guarantee proper aggregation of goods. In these cases, multiple tests would be recommended.هدف کلی مطالعه حاضر، بررسی امکان تجمیع انواع حبوبات و همچنین انواع قند و شکر در گروههایی به ترتیب با عنوان "حبوبات" و "قند و شکر" با بهره گیری از آزمون فرضیه انفرادی و چندگانه است. آزمون فرضیه انفرادی شامل قضیه کالای مرکب (لئونتیف و هیکس)، و قضیه کالای مرکب تعمیم یافته و آزمون فرضیه چندگانه شامل روشهای بن فرونی، سیمز، هولم، و هاچبرگ میباشد. همچنین نتایج حاصل از روشهای مذکور با هم مقایسه شده است. دادههای مورد نیاز مطالعه از مرکز آمار ایران برای دوره 1385 تا 1397 اخذ گردید. نتایج آزمونهای چندگانه بن فرونی، سیمز و هاچبرگ برای انواع حبوبات نشان داد که به استثنای " نخود و لوبیا مخلوط"، سایر محصولات در گروه حبوبات قرار میگیرند. همچنین بر اساس نتایج روشهای بن فرونی، سیمز، هولم و هاچبرگ، انواع شکر و انواع قند در گروه قند و شکر قابل تجمیع میباشند. نتایج آزمون فرضیه انفرادی درخصوص انواع حبوبات و انواع قند و شکر، یکسان نیستند. به عبارت دیگر، بر اساس روش لئونتیف، فرضیه جمعسازی انواع حبوبات با یکدیگر تایید نشد در حالی که بر اساس روش کالای مرکب هیکس، این فرضیه مورد تایید قرار گرفت. به طور مشابه، بر اساس روش لئونتیف، فرضیه جمعسازی انواع قند و انواع شکر با یکدیگر رد شد در حالی که بر اساس روش کالای مرکب هیکس، این فرضیه مورد تایید قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه کالای مرکب تعمیم یافته نیز نشان داد که همه انواع حبوبات به جز "سایر انواع لوبیا"، قابل تجمیع در یک گروه تحت عنوان حبوبات میباشند. انواع قند و شکر نیز مطابق روش کالای مرکب تعمیم یافته قابل تجمیع در یک گروه تحت عنوان قند و شکر هستند. بر اساس نتایج، هنگامی که شمار مشاهدات کم باشد، استفاده از آزمونهای انفرادی و به طور مشخص آزمون کالای مرکب تعمیم یافته، نتایج یکسانی را نشان نخواهند داد که این نتیجه تاییدی است بر یافتههای دیویس (2003) مبنی بر اینکه آزمون کالای مرکب تعمیم یافته تضمین کننده تجمیع مناسب کالاها در زمان کم بودن تعداد مشاهدهها نیست. در این شرایط انجام آزمونهای چندگانه نیز پیشنهاد میشود.https://jead.um.ac.ir/article_41719_d906e05121eb878ce2d5a7b25d41c34c.pdfدانشگاه فردوسی مشهداقتصاد و توسعه کشاورزی2008-472236220220823Investigating the Factors Affecting Fast Food Consumption Level: Case Study, Mashhad, Iranبررسی عوامل موثر بر سطح مصرف فرآوردههای گوشتی آماده در شهر مشهد1972064221310.22067/jead.2022.74633.1112FAمرتضی محمدیگروه اقتصاد - دانشگاه حکیم سبزواریسید احسان علویگروه اقتصاد-دانشگاه حکیم سبزواریJournal Article20220109Due to increase of consumption of fast foods in Iran, the factors affecting the consumption level of sausages, salami and hamburgers have been investigated in this study. For this purpose, we investigated the probability of each household being in groups of non-consumption, low consumption, medium consumption and high consumption using an ordered logit model and data of 396 households of Mashhad, in 2020. The results of the ordered logit model indicated that variables such as price, income, consumption of other meats and education level of consumers do not have a statistically significant effect on the level of consumption of prepared meat products. While variables such as awareness of the existence and effects of nitrite, information about cheating in the product and awareness about the materials used in the ready-made foods have a negative and significant effect on the probability of consuming these kinds of foods. Accessibility of households to the fast foods and households' trust in the producers also have a positive effect on the likelihood of consuming the ready-to-eat meat products under question. Regarding the importance of controlling fast food consumption in society, we concluded that improving awareness of consumers about the properties of fast foods and their consequences effects on health could be considered as an important tool to control fast food consumptionبا توجه به افزایش مصرف فرآوردههای غذایی آماده در کشور، در این مطالعه عوامل موثر بر سطح مصرف فراوردههای غذایی آماده از جمله سوسیس، کالباس و همبرگر مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی عوامل موثر بر سطح مصرف فرآوردههای غذایی آماده و هم چنین نحوه تاثیر هر عامل بر احتمال قرار گرفتن هر خانوار در چهار گروه عدم مصرف، مصرف کم، مصرف متوسط و مصرف زیاد، الگوی لاجیت ترتیبی و اطلاعات 396 خانوار شهر مشهد در سال 1399 به کار گرفته شد. نتایج مدل لاجیت ترتیبی حاکی از آن است که متغیرهای قیمت، درآمد، مصرف سایر گوشتها و تحصیلات مصرف کننده از لحاظ آماری اثر معناداری روی سطح مصرف فراوردههای گوشتی آماده مورد بررسی ندارند و متغیرهایی چون آگاهی از وجود و اثرات نیتریت، اطلاع از تقلب و شیوههای آن و شناخت ترکیبات فراوردههای غذایی آماده دارای اثر منفی و معنادار روی احتمال مصرف این فراوردهها است. میزان دسترسی خانوارها به فراوردههای غذایی آماده مورد بررسی و اعتماد خانوارها به تولیدکنندگان نیز روی احتمال مصرف فراوردههای گوشتی آماده تحت بررسی، اثر مثبت برجای میگذارد. از این رو اگر هدف سیاستگذاران حوزه تغدیه و بهداشت در جامعه کنترل و تغییر مصرف فراوردههای گوشتی آماده است، میتوان از ابزارهایی از جمله تغییر در میزان دسترسی خانوارها به این فراوردهها بهره گرفت. همچنین با اطلاعرسانی از وجود و خواص نیتریت و اثرات آن و نیز با تلاش برای شناساندن ترکیبات فراوردههای گوشتی آماده برای مصرفکنندگان، میتوان مصرف این مواد غذایی را در جامعه کنترل کرد و از این مسیر آسیبهای احتمالی را در حوزه تغذیه کمتر ساخت.https://jead.um.ac.ir/article_42213_baa79fed684275b60d18f6e993fd455f.pdf