نشریه های علمی انتشارات
اطلاعات شماره: جلد۳۱ شماره۱ سال ۱۳۹۶

عنوان مقاله: اثر مالکیت خصوصی بر کارایی واحدهای صنایع غذایی و آشامیدنی کشور (رهیافت پانل دیتا پویا)


صفحات: 36-49

DOI: 10.22067/jead2.v31i1.58567

چکیده
در ادبیات اقتصادی خصوصی‌سازی و گذار به اقتصاد مبتنی بر بازار یکی از راه‌های افزایش کارایی است. لذا در این تحقیق به بررسی تاثیر مالکیت خصوصی بر کارایی واحدهای صنایع غذایی و آشامیدنی کشور پرداخته‌شده است. در مطالعه حاضر ۱۹ زیربخش صنایع غذایی و آشامیدنی در سال مای ۱۳۹۲-۱۳۸۷ به‌عنوان جامعه آماری مدنظر قرارگرفته‌اند. در این تحقیق برای محاسبه کارایی از روش تحلیل فراگیر داده‌ها و برای برآورد الگوی اقتصادسنجی از رهیافت پانل دیتا پویا استفاده‌شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که افزایش مالکیت خصوصی در این زیربخش و حرکت در جهت خصوصی‌سازی می‌تواند عاملی در جهت افزایش کارایی این زیر بخش تلقی گردد. میانگین کارایی برای بخش صنایع غذایی و آشامیدنی کشور در حدود ۷۰ درصد حاصل‌شده است که نشان می‌دهد این بخش امکان افزایش کارایی و دستیابی به ستانده مطلوب را به میزان ۳۰ درصد دارا می‌باشد. نتایج حاکی از اثر مثبت و معنی‌دار سرمایه انسانی، صادرات، نوآوری و سیکل‌های تجاری بر کارایی واحدهای موردبررسی است. در مقابل متغیرهای اندازه، شاخص تمرکز و شدت مصرف انرژی اثر منفی و معنی‌داری بر کارایی واحدهای صنایع غذایی و آشامیدنی کشور داشته‌اند. با توجه به اثر مثبت خصوصی‌سازی بر کارایی، پیشنهاد می‌گردد این سیاست که درواقع یک سیاست رقابتی است به‌منظور افزایش کارایی در زیربخش صنایع غذایی و آشامیدنی کشور با شتاب بیشتری موردنظر قرار گیرد.

کلمات کلیدی:   تحلیل فراگیر داده‌ها; خصوصی‌سازی; بازدهی نسبت به مقیاس; داده مای پانل

مراجع

دریافت نسخه XML

تمام متن: PDF
دانلود : 26

بازدید: 18

تاریخ دریافت: 1395/06/11 , تاریخ پذیرش: 1396/02/09 , تاریخ انتشار: 1396/02/09

ایمیل این مقاله (نیازمند ورود )
ایمیل به نویسنده (نیازمند ورود )