شبیه‌سازی زنجیره عرضه گوشت مرغ در مواجهه با بحران آنفولانزای پرندگان: مورد استان خراسان رضوی

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه زابل

2 گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 دانشگاه فردوسی مشهد

4 گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه باهنر

چکیده

این مطالعه با هدف شبیه‌سازی زنجیره عرضه گوشت مرغ در استان خراسان رضوی و بررسی رفتار آن در مواجهه با بیماری آنفولانزای مرغی صورت گرفت. به جهت پوشش حداکثری تغییرات زنجیره در سطوح مختلف برای تقاضا و هم‌چنین درصد تلفات وارده به مرغداری‌ها سه سناریو به‌طور مجزا برای بازه زمانی 120 روزه انتهای سال 1394 در نظرگرفته شد و در طول پژوهش رفتار زنجیره عرضه بسته به هر سناریو بررسی گردید. شبیه‌سازی و تحلیل زنجیره با استفاده از نرم‌افزار Vensim صورت گرفت. در ابتدای امر مدل عرضه گوشت مرغ بدون تأثیرپذیری از همه‌گیری بیماری آنفولانزا شبیه‌سازی گردید. در این شبیه‌سازی تقاضا برای گوشت مرغ در استان ثابت در نظر گرفته شد و همه ضرایب اثرگذار بر معادلات مدل به‌صورت حالت بهینه در نظر گرفته شدند. در صورت استفاده 90 درصدی از ظرفیت موجود در مرغداری‌های استان و با شرط اینکه مازاد عرضه مرغ بتواند از استان خارج شود هم‌چنین لحاظ نکردن محدودیت موجودی انبار در میزان تولید 615 تن در روز زنجیره تولید به تعادل خواهد رسید. با توجه به درصد میزان زنده فروشی، اعمال محدودیت مختلف از جمله ظرفیت تولیدی، صادرات و هم‌چنین در نظرگرفتن شرایط طرف تقاضا در زنجیره این عدد برابر با 382 تن در روز خواهد بود. نتایج نشان داد زنجیره عرضه گوشت مرغ در مواجهه با آنفولانزای مرغی فقط در صورت کاهش در تقاضا قادر به پاسخگویی به نیاز مصرفی این محصول در استان می‌باشد. درمجموع می‌توان گفت حتی در صورت وارد شدن تلفات بالا به مرغداری‌های استان می‌توان با مدیریت صحیح افت محصول و ترغیب تولیدکنندگان به کاستن از مدت دوره پرورش به‌راحتی بحران را پشت سر گذاشت و علاوه بر آن باعث افزایش درآمد تولیدکنندگان نیز شد. با توجه به نتایج، مدیریت و ایجاد سامانه یکپارچه کشتارگاه‌ها پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها


1- Almeder C., Preusser M., and Hartl R. 2009. Simulation and optimization of supply chains: alternative or complementary approaches. Spectrum, 31: 95–119.
2- Bashashati M., Haghighi Khoshkhoo P., Bahonar A., Kazemi A., and Sabouri F. 2010. Poultry diseases in Iran: an epidemiological study on different causes of mortality in broilers. Int J VetRes, 4: 177-182.
3- Beske P., Land A., and Seuring S. 2013. Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry: A critical analysis of the literature. Production Economics, 21: 1-13.
4- Carlevaro M., Quagliano J., Fernandez S., and Cetrangolo H. 2004. Honey agri-food chain in Argentina: model and simulation. New Medit, 645-660.
5- Chandra P., and Fisher M. 1994. Coordination of production and distribution planning. European Journal of Operation Research, 72: 503-517.
6- Cliffs N.J. 1994. Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation, and Control (The Prentice-Hall Series in Marketing). Prentice-Hall, 8th Edition.
7- Forrester J.W. 1958. Industrial Dynamics: A major breakthrough for decision makers. Harvard Business Review, 36(4): 37-66.
8- Giannakis M., and Papadopoulos T. 2016. Supply chain sustainability: A risk management approach. International Journal of Production Economics, 171: 455-470.
9- Gilanpor A., Kohansal M., Perme Z., and Esmailpor A. 2010. Investigation of government intervention in the chicken meat market. Trade Studies. 63: 137-168. (In Persian).
10- Hoa Vo T. L., and Thiel D. 2011. Economic simulation of a poultry supply chain facing a sanitary crisis. British Food Journal, 113(8): 1011-1030.
11- Jayaraman V., and Pirkul H. 2001. Planning and coordination of production and distribution facilities for multiple commodities", European Journal of Operation Research, 133: 394-408.
12- Kung Y., Guan N.R., Perkins L., Bissett T., and Ellis N .2003. The impact of a monthly rest day on avian influenza virus isolation rates in retail live poultry markets in Hong Kong. Avian Dis, 47: 1037–1041.
13- Leung E.H., Lau, L.J., Zhang Y., Guan B.J., and Cowling Y.H. 2012. Avian influenza and ban on overnight poultry storage in live poultry markets, Hong Kong. Infect Dis, 18: 1339–1341.
14- Maani K. E., and Cavana R. Y. 2007. Systems thinking, System dynamics: Managing change and complexity. First Edition, Auckland: Pearson Education (NZ) and Prentice Hall, pp: 142- 145.
15- McLeod A., Morgan N., Prakash A., Hinrishs J., and FAO. 2005. Economic and Social Impact of Avian Influenza. FAO Emergency Centre for Transboundary Animal Diseases Operations. Retrieved December 20, 2008, from
16- Mohammadinejad A., Yazdani S., and Zeraatkish S.Y. 2009. Provincial compare of Iran’s poultry factor productivity between 2000-2010. Journal of Agricultural Economics. 3(3): 15-29. (in Persian).
17- Mullaney R. 2003. Live-bird market closure activities in the northeastern United States.
18- Ovalle O.R., and Marquez A.C. 2003. Exploring the utilization of a CONWIP system for supply chain management. A comparison with fully integrated supply chains. Journal of Production Economics, 83: 195–215.
19- Petrovic D., Roy R., and Petrovic R. 1998. Modelling and simulation of a supply chain in an uncertain environment. European Journal of Operation Research, 109(2): 299-309.
20- Quinn F.J. 1997. What’s the buzz? Logistics Management, 36(2): 43-47.
21- Rahmani R., and Torkamani J. 2010. Impact of price risk on chicken and cow meat production Condition in Fars province. Agricultural Economics. 1:51-78. (in Persian).
22- Richardson G.P. 1986. Problems with causal-loop diagrams. System Dynamics Review, (2):158-170.
23- Schätter F., Hansen O., Herrmannsdörfer M., Wiens, M., and Schultmann F. 2015. Conception of a simulation model for business continuity management against food supply chain disruptions. Procedia Engineering, 117: 146-153.
24- Shamsuddoha M., and Nasir T. 2013. Poultry reverse supply chain process conveys environmental sustainability. Ecoforum, 2(2): 41-52.
25- Shamsuddoha M., Desmond K., and Quaddus M. 2013. Poultry wastage re-usage through reverse supply chain process to attain environmental sustainability. PhD thesis. Curtin University.
26- Shrivastava M. 1995. The role of corporations in achieving ecological sustainability. Academy of Management Review, 20(4): 936-960.
27- Statistical center of Iran. 2010. A selection of poultry survey result. Tehran.
28- Sterman J.D. 2000. Business dynamics: systems thinking and modelling for a complex world. Boston, Mass.: Irwin/McGraw-Hill. 982.
29- Tahmasebi A., and Moghadasi R. 2010. Effective factor in Iran’s poultry Marketing margins. Economics and Agricultural Development. 71:163-178. (in Persian).
30- Trade association of one-day chicken. 2014. Poultry industry in 2014. Miran, Tehran. (in Persian).
31- Trock J.P., and Huntley S.C. 2010. Surveillance and control of live bird markets. Avian Dis, 54: 340–344.
32- Wang J., and Shu Y.F. 2005. Fuzzy decision modeling for supply chain management. Fuzzy Sets and Systems, 150: 107-127.
33- Wanga X., and Li D. 2012. A dynamic product quality evaluation based pricing model for perishable food supply chains. Omega, 40: 906–917.
34- World health organization. 2016. Animal health in the world. http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/web-portal-on-avian-influenza/
35- Yu J.T., Wu B.J., Cowling Q., Liao V.J., and Fang H. 2014. Effect of closure of live poultry markets on poultry-to-person transmission of avian influenza A H7N9 virus: an ecological study. Lancet, 383: 541–548.
CAPTCHA Image